top of page
Writer's pictureVesna M

Uzrok IBS-a koji svi uzimaju zdravo za gotovo

Verovatno ste negde čuli za to, ili ste možda naišli na taj izraz. To je tema koja je još uvek daleko od očiju javnosti, iako većina nas poznaje nekoga ko ima ili je imao ovaj zdravstveni problem.

IBS, skraćenica za sindrom iritabilnog creva može se javiti u bilo kom uzrastu. Odlikuje ga niz simptoma - grčevi, nadimanje, gasovi, bolovi u stomaku, dijareja ili zatvor - ili oba.

IBS je poruka tela da nešto nije u redu. Ljudi koji ga imaju mogu biti osetljiviji na emocionalni stres - gubitak drage osobe, tuga, razdvajanje, povrede, bolesti ili stres povezan sa poslom. Ono je tu, i nema stida u priznavanju i prihvatanju toga.


Postoji nekoliko načina kako možete otkrite sa čim može biti povezan IBS:

- Hrana: Izbegavajte određene vrste hrane: mlečne proizvode, gluten, začinjenu, prženu hranu.

- Pripremajte svoje obroke: umesto da kupujete gotove obroke, sami ih pripremajte - tako ćete znati sve sastojke i možete dodati, zameniti ili ukloniti neke.

- Proverite svoje emocionalno stanje: Ako ste pokušali da promenite ishranu i još uvek imate problema sa IBS-om, pozabavite se svojom glavom i vidite šta je tu - vaše telo vam šalje signale da se suočite sa nekim preprekama koje izbegavate. Može biti teško, ali ako krenete tim putem, dobićete mnogo više od rešavanja IBS problema.

- Koristite probiotike: Probiotici mogu samo pomoći kod ovog problema, i možete ih dodati u ishranu na različite načine - jogurt, kefir, miso, kimči, kiseli krastavci, itd. ili kao dodatak ishrani. Studije sugerišu da je Bacillus coagulans jedna od probiotičkih vrsta koja može koristiti osobama sa IBS-om.


Proveriti svoj emocionalni bol ili emocionalni stres je najteži korak. Zahteva najviše hrabrosti i snage i obično se zanemaruje.

0 views

Comments


bottom of page