top of page
Writer's pictureVesna M

Zašto je važno imati zdrave mišiće karlice?

Updated: Jan 30, 2023

Možda si čula za karlično dno i znaš da je negde u predelu kukova. Ali znaš li koliko ono čini za tebe svakodnevno - od sposobnosti da stojiš do sposobnosti da postigneš orgazam?

Karlično dno čine mišići na dnu tvoje karlice koji imaju mnoge važne funkcije i zato je jačanje mišića karlice od velikog značaja. Oni podržavaju bešiku, creva i matericu. Kada su jaki, oni sprečavaju inkontinenciju bešike i creva, bolove u donjem delu leđa, prolaps, bolne cikluse - jer je cirkulacija krvi dobra.

Zajedno sa mišićima kuka, lumbalnom kičmom i dijafragmom, mišići karličnog dna omogućavaju stabilizaciju kukova i trupa, pomažu ti da stojiš uspravno ili hodaš.

Karlično dno može biti oslabljeno usled trudnoće, porođaja, gojaznosti, zatvora i hroničnog naprezanja, sindroma nervoznih creva, stresa. Mišići karličnog dna podupiru bešiku, uretru, vaginu, matericu, creva, rektum i anus, kako bi mogla da kontrolišeš nagon za mokrenjem (inkontinencija), zaustavljaš ili ispuštaš gasove ili zaustaviš stolicu. Pomaže pri protoku krvi i vaginalnim kontrakcijama tokom intimnih odnosa i orgazma. Kada je karlično dno zdravo, seks je još bolji. Ukoliko orgazam retko doživljavaš, ili uopšte ne, slabi mišići karličnog područja mogu biti uzrok. Takođe, ako je osećaj tokom seksa slabiji nego ranije, ili je bolan, moguće je da su mišići malo popustili.


Vežbama i treniranjem i ti mišići se mogu vratiti u formu.

Neke vrste vežbi je poželjno izbegavati kako ne bismo taj deo još više opterećivali. Istezanje i pokretanje kukova omoguavaju bolju cirkulaciju krvi kroz to područje.


Commenti


I commenti sono stati disattivati.
bottom of page