top of page
Writer's pictureVesna M

Šta je pole fitnes?

Updated: May 22

Pole fitness je sportska disciplina u kojoj se kao rekvizit koristi vertikalna šipka. Praktikuju je muškarci i žene svih uzrasta, bez obzira na konstituciju i fizičke mogućnosti, često različitih sportskih i životnih iskustava.


Popularnost ovog sporta porasla je u poslednjih 15ak godina zbog njenih mnogih benefita, u koje spadaju: fizički, psihički, emotivni i socijalni razvoj, poboljšanje tonusa mišića, snage tela, izdržljivosti, mobilnosti, fleksibilnosti, svesti o mišićima i njihovom upravljanju, koordinaciji, motornim sposobnostima, neuromuskulatornoj kontroli i oslobađanju fizičkog i psihičkog stresa. Pole fitnes doprinosi jačanju samopouzdanja i samouverenosti. Napredak je veoma vidljiv i zavisi od učestalosti treniranja, načina života i prošlosti pojedinca.


U današnjem pole fitnesu, i još nekim sportskim stilovima u kojima je šipka glavni rekvizit - Pole Dance, Pole Artistic, Pole Exotic, koristi se manje odeće ili odeća prilagođena šipci i omogućava rad na istoj. Razlog je materijal od kog je šipka napravljena, u ovom slučaju od nerđajućeg čelika i odeća na njoj klizi, dok koža omogućava veoma dobru potporu i odličan hvat za elemente.

Šipka za ovu vrste aktivnosti može biti napravljena od nerđajućeg čelika, titanijuma, mesinga, hroma, mogu biti presvučene zlatom, silikonom, ili “puderom” kako bi hvat bio lakši i jači.




Vertikalna šipka koja se koristi za ovaj sport može biti obima 40, 42 ili 45mm. Do skora se koristila i šipka obima 50mm, ali je danas retko u upotrebi.

Šipka se može rotirati ili biti statična. Elementi se u početku uče na statičnoj šipci kako bi se telo priviklo na novu vrstu rekvizita, opustila psiha vežbača i savladale neke osnove. Kada imate već određenu snagu može se početi sa vežbanjem na rotirajućoj šipci. Elementi koji su rađeni na statičnoj šipci na rotirajućoj mogu delovati lakše jer se koristi manje snage da se uradi isti, ili pak dosta teže jer je sada gravitacija i kooordinacija drugačija.


Pole Fitness spada u kategoriju vazdušnih sportova, i posebna pažnja u ovom sportu mora se posvetiti sigurnosti, jer se većina elemenata izvodi u vazduhu.


Pored sigurnosti, bitni aspekti su tehnika i brzina napretka tj. savladavanja elemenata - lagano i po određenom redosledu kako bi se klijenti opustili i njihovo telo naučilo i prihvatilo nove načine korišćenja mišića.

Sami elementi se oslanjaju na snagu i fleksibilnost vežbača i tehničke karakteristike elemenata koji se izvode, te su snaga i izdržljivost u ovom sportu veoma bitne.

Ova vrsta sporta vrlo je pristupačna i prilagodljiva različitim sportskim stilovima i ima neverovatne mogućnosti napretka u svakom pogledu za pojedinca. Za nju se naviše zainteresuje ona grupa ljudi koji su takmičarski natrojeni (čak i nesvesno), koji su vrlo uporni i spremni za izazove i ostvarivanje njima “nemogućih” ciljeva.

Dok vežbate na šipci, sve elemente učite i radite sa obe strane tela, bez obzira koja je dominantna. Ujedno radite na fleksibilnosti i jačanju leđa i ramena, na koordinaciji, jačanju donjeg dela tela - kukova, nogu, na balansu, celokupnoj pokretljivosti tela, ritmu, pokretima, kondiciji, izdržljivosti, i još ponečemu. Pole Fitnes aktivira telo od glave do pete, i um uz to. Sa jedne strane je vrlo zahtevan, dok je sa druge veoma nagrađujuć - vrlo brzo možete naučiti razne teške i “ne mogu ja to” elemente i pokrete, a ima i onih “nemogućih” elemenata za koje će biti potrebno dosta više vremena. Osobe koje se bave ovim sportom su vrlo istrajne, optimistične, vole izazove i često izlaze iz svoje komfor zone kako bi savladale prepreke. To je ono što drži mnoge ljude u ovom sportu - prevazilaženje prepreka, jačanje tela i uma, bolje razumevanje svog tela. Uspesi su brzo vidljivi.


Bez obzira na prethodno iskustvo u sportu, čak i dobrim i iskusnim sportistima Pole Fitness može predstavljati izazov. Osobe koji redovno idu u teretanu, aktivne su u raznim sportovima, imaju dobru snagu i/ili kondiciju lakše dolaze do rezultata, ali ne i potpuno lako. Zašto? Zato što se na šipci koriste mišići koji nisu aktivni svaki dan, nisu aktivni u ostalim vrstama sporta, te je telu potrebno vreme da se navikne na nove pokrete i da shvati šta se od njega traži. Ponavljanje je najbolji način da se dođe do željenog cilja.

Recent Posts

See All

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page